Servirea la Şcoala Adevărului

Servirea la Şcoala Adevărului

1 Tesaloniceni 2:7-12

7 Dar am fost blânzi în mijlocul vostru, aşa cum o doică îşi îngrijeşte cu drag proprii copii. 8 Tânjind în acest fel după voi, ne găseam plăcerea să vă împărţim nu doar evanghelia lui Dumnezeu, ci şi propriile noastre suflete, pentru că ne-aţi devenit preaiubiţi. 9 Pentru că vă amintiţi, fraţilor, osteneala şi truda noastră: În timp ce lucram noapte şi zi, ca să nu fim o povară pentru niciunul dintre voi, v-am proclamat evanghelia lui Dumnezeu. 10 Voi sunteţi martori, la fel ca şi Dumnezeu, cum, într-o manieră sfântă şi dreaptă şi fără vină, ne-am purtat faţă de voi, care credeţi, 11 După cum ştiţi cum am fost faţă de fiecare dintre voi, ca un tată pentru propriii lui copii, îndemnându-vă şi consolându-vă şi depunând mărturie, 12 Ca să umblaţi într-o manieră vrednică de Dumnezeu, care vă cheamă întru împărăţia şi gloria Sa.

Servitorii cu tinerii

Atunci când serviţi cu tinerii, veţi avea de obicei un grup de 3 tineri cu voi şi veţi servi în acest timp ca o mamă, care-i păstoreşte pe parcursul săptămânii, stând cu ei în întruniri, având acelaşi program, mâncând împreună cu ei şi fiind în echipa pentru activităţi împreună cu ei. Grupul vostru va fi combinat cu un al doilea grup pentru a forma un grup de studiu format din doi servitori şi şase tineri, iar o parte cheie a şcolii adevărului este ca voi doi să vă coordonaţi, să aveţi părtăşie şi să vă rugaţi împreună pentru înaintarea tinerilor din acel grup. Pe parcursul zilei, va exista un timp în care tinerii vor desfăşura activităţi practice, când veţi putea să vă alăturaţi unei părtăşii pentru servitori împreună cu ceilalţi servitori şi cu fraţii coordonatori, să petreceţi timp cu partenerul vostru de servire şi să vă odihniţi puţin. Deşi atmosfera şi progresul şcolii adevărului cade în mare parte pe umerii servitorilor pentru tineri, niciodată nu se aşteaptă voi să serviţi în izolare şi veţi avea mereu sprijinul fraţilor supraveghetori dacă există vreo îngrijorare cu privire la interesul sau comportamentul tinerilor.

Servitorii cu partea practică

Anul acesta, în Olanda, am avut mari progrese în ceea ce priveşte servirea practică. Mâncarea va fi adusă la faţa locului şi este foarte probabil să existe mai puţină servire practică. Aşadar, cei care se oferă voluntari pentru serviciul practic în Olanda vor trebui să fie foarte flexibili pentru a se ocupa de nevoile care apar şi să se organizeze pentru a menţine o bună evidenţă a lucrurilor de care a fost nevoie, fapt care ne va fi de folos în anii viitori. Serviciile din Bower House sunt mai clar definite şi ar putea fi un model pentru ceea ce probabil va fi necesar în Olanda. Serviciul practic este în cea mai mare parte un serviciu plăcut, în viaţă. La fel ca în cazul servitorilor cu tinerii, cel mai important serviciu al nostru este să ne exersăm duhul pentru a rămâne în savurare şi să ni-L împărţim pe Cristos unii altora, precum şi tinerilor. În fiecare zi, servitorii cu partea practică se întrunesc pentru a-L savura pe Domnul, pentru a se ruga şi pentru a fi aduşi în aceeaşi părtăşie şi povară ca toţi ceilalţi din cadrul Şcolii. Astfel, există doar o singură lucrare, o singură cale, o singură curgere şi o singură vorbire în Şcoala Adevărului. Deşi vor exista momente când veţi ajunge să participaţi la un mesaj, această situaţie va fi doar ocazională, iar cei care servesc cu partea practică ar trebui să petreacă cea mai mare parte a timpului lor în serviciul practic. Printre servicii, se numără:

1) Prepararea hranei

În coordonare cu echipa de la bucătărie, veţi fi puşi într-un program împreună cu sfinţii care se va ocupa de prepararea micului dejun, prepararea mesei de prânz şi prepararea mesei de seară, precum şi spălatul vaselor.

2) Serviciul pentru hrană şi băuturi

Această echipă este responsabilă cu servitul meselor şi gustărilor din timpul zilei, precum şi cu curăţenia în sala de mese, după servirea hranei. Sunt incluse aici micul dejun, gustarea de dimineaţă, masa de prânz, pachetul de după-amiază, masa de seară şi gustarea de seară. Această echipă va fi disponibilă şi pentru asistarea activităţior de după amiază, sub supravegherea echipei pentru activităţi.

3) Mentenanţa proprietăţii

Această echipă funcţionează pentru a menţine incinta plăcută şi bine organizată, în timpul a ceea ce de multe ori se dovedeşte a fi o săptămână rece. Ziua începe în jurul orrei 7:00, când radiatoarele de la cort sunt puse în funcţiune, iar în restul zilei va trebui să puneţi în funcţiune radiatoarele înainte de timpul mesei şi să le deconectaţi după aceea. De asemenea, veţi fi responsabili cu rondurile de securitate de la începutul şi de la sfârşitul zilei. Apoi, veţi fi responsabili ca în timpul meselor să îi îndrumaţi spre locurile lor pe tineri şi să supravegheaţi coşurile de gunoi. După mesele de la amiază şi mesele de seară, veţi ajuta la spălarea oalelor şi tigăilor mai mari, iar în timpul după-amiezelor veţi face cu rândul între asistenţa în supravegherea activităţilor şi asistenţa la alte servicii.

4) Biroul

Biroul este punctul central al Şcolii Adevărului. Prima şi ultima zi al Şcolii Adevărului sunt foarte încărcate, în timpul lor având loc primirea tinerilor, înscrierea lor, repartizarea temelor, fotografierea şi confecţionarea ecusoanelor, precum şi aranjamentele pentru călătorii. În timpul săptămânii, biroul se implică într-un program de inspecţii pe camere, organizare de anunţuri, sistemul de punctaj al Şcolii Adevărului, precum şi organizarea de ture pentru serviciul şi activităţile practice.

5) Activităţile

Echipa pentru activităţi s-a dezvoltat în coordonare cu Conferinţa din Polonia de-a lungul a câţiva ani, şi acum are o bază de date pentru activităţile de după-amiază. Aceste perioade de timp realizează multe lucruri — îi omogenizează pe tineri, ajută la dezvoltarea anumitor trăsături de caracter, consolidează povara mesajelor, le permit tinerilor să facă exerciţiile de care au nevoie pentru a se putea concentra în timpul cursurilor, şi de asemenea oferă ocazii pentru evanghelie. În diferite zile, activităţile vor implica un program prin rotaţie de concursuri/plimbări, jocuri de interior şi în aer liber, timp de evanghelizare şi proiecte. O echipă se va coordona pentru a centraliza aceste activităţi cu ajutorul altor servitori cu tinerii, şi de asemenea se va ocupa de fotografiile Şcolii Adevărului şi de timpul botezurilor.

6) Audio-vizualul

În funcţie de mărimea şi de locaţia unui curs, de multe ori este nevoie să asigurăm microfoane pentru vorbitor şi pentru înregistrarea mesajelor. Este un lucru foarte util ca să fie disponibili unii sfinţi servitori care pot să ajute în acest sens pe durata Şcolii Adevărului, şi de asemenea după aceea, pentru a pregăti şi a distribui mesajele înregistrate.

7) Curăţenia

Menţinerea unei ambianţe plăcute în incintă are un mare impact asupra atmosferei Şcolii Adevărului. O mică echipă se va coordona pentru a se ocupa de aspiratul covoarelor, curăţenia în băi şi golirea coşurilor de gunoi. De asemenea, ei vor asigura o modalitate prin care tinerii să intre în acest fel de serviciu, lucru care constituie o parte importantă a Şcolii Adevărului.

Îndrumări de bună practică

Este foarte important ca toţi adulţii care servesc cu tinerii în orice capacitate să înţeleagă şi să fie de acord cu următoarele îndrumări de bună practică:

 1. Toţi voluntarii ar trebui să poarte un ecuson de identificare.
 2. Niciun voluntar nu ar trebui să se afle vreodată într-o situaţie unu la unu cu un copil.
 3. Dacă are loc un accident, asiguraţi-vă că un formular de raportare a accidentului este completat şi semnat de Coordonatorul pentru Sănătate şi Siguranţă din partea Amana Trust şi de voluntar.
 4. Dacă ceva „neobişnuit” se întâmplă, completaţi un formular de raportare a incidentului (disponibil la Coordonatorul pentru Sănătate şi Siguranţă) şi asiguraţi-vă că este semnat de un martor.
 5. Violenţa fizică (inclusiv apucarea violentă şi zgâlţâirea) nu ar trebui NICIODATĂ aplicată unui copil. Dacă este necesar să limitezi un copil pentru propria sa siguranţă sau pentru siguranţa unui alt copil, atunci ar trebui folosită forţă minimă pentru un timp cât mai scurt posibil. Întotdeauna completaţi un formular de raportare a unui incident şi aduceţi un martor.
 6. Chemaţi un martor pentru oricine acordă primul ajutor sau grijă personală; acest lucru ar trebui consemnat în Cartea pentru Accidente.
 7. Ar trebui ca întotdeauna să existe voluntari de ambele sexe când copiii sunt de ambele sexe.
 8. Puneţi întrebări oricărui adult necunoscut care intră pe proprietate sau se plimbă în preajma copiilor.
 9. Fiţi atenţi la contactul fizic în timpul jocurilor.
 10. Nu lăsaţi niciodată un copil nesupravegheat.
 11. Dacă sunteţi îngrijoraţi de comportamentul altor voluntari, vă rugăm să discutaţi cu Coordonatorul Evenimentului.